Na Slovensku máme vojakov z Ukrajiny

ukrajina
PHOTO: Ilustračné Flickr.

BRATISLAVA – Na Slovensku sa pohybujú vojaci Ukrajinskej armády. Nejde však o žiadnu okupáciu. Slovenskí pyrotechnickí experti tu totiž školia ukrajinských vojakov ako nájsť a zneškodniť nástražné systémy. Naša armáda sa k tejto spolupráci zaviazala na poslednom summite NATO vo Walese.

Keď už nástražný systém vybuchne – je neskoro. Práve preto slovenskí vojaci učia tých ukrajinských, ako nekontrolovateľnému výbuchu zabrániť a nastraženú výbušninu zneškodniť.

Ako narábať s výbušninami

„Je to pyrotechnický prieskum a je to základný kurz do oblasti EOD,“ povedal inštruktor kurzu EOD. Kontingent dvanástich ukrajinských pyrotechnikov obsadil výcvikový priestor v Novákoch. Od rána do večera ich školia ako narábať s výbušninami tak, aby to bolo bezpečné pre samotných vojakov, ale aj ich okolie.

„Každý príslušník je schopný nájsť identifikovať, označiť  popísať predmety, ktoré našiel, rozlíšiť výbušné a nevýbušné predmety,“ pokračuje inštruktor.

Dohoda medzi ministrami

V tomto prípade ide o výcvik, na ktorom sa dohodli slovenský a ukrajinský minister obrany na poslednom summite NATO. Súčasná dvanásťčlenná skupina však nie je poslednou, ktorá sa u nás bude školiť.

Viac..  Mladí Slováci medzi lídrami EÚ navrhli naliehavé riešenia v otázke inklúzie pre Radu EÚ

„Od piateho decembra začne druhý cyklus,“ povedal minister obrany Martin Glvač. V ňom by mali cvičiť ďalší pätnásti ukrajinskí vojenskí pyrotechnici. Podľa slovenských inštruktorov zvládajú Ukrajinci výcvik dobre. Zároveň však dodávajú, že inštrukcie slovenských expertov rozhodne potrebujú.

„Im strašne chýbajú skúsenosti  z operácií, nemajú praktické návyky a tým pádom ich musíme učiť iným spôsobom,“ hovorí kukláč.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O ram

Odporúčame pozrieť

export

Krajiny EÚ sa dohodli na prísnejších pravidlách pre dovoz ukrajinských výrobkov

Zástupcovia štátov EÚ sa v stredu večer dohodli na novom kompromise o clách na niektoré …

Consent choices