Richard Sulík
Richard Sulík, europoslanec. PHOTO: redakcia/red.

Richard Sulík: Mojou zábavkou je podávať podnety na rozkrádanie eurofondov

Richard Sulík
Richard Sulík, europoslanec. PHOTO: redakcia/red.

Pomaly, ale isto sa nám utvára nová Európska komisia a s ňou prichádza aj nové funkčné obdobie. O prioritách do budúcnosti, ale aj o niektorých uplynulých udalostiach sme sa rozprávali s europoslancom Richardom Sulíkom, členom Výboru pre vnútorný trh a ochranu spotrebiteľa.

Ako hodnotíte doterajšie vypočúvania kandidátov na budúcich eurokomisárov?

Vypočúvania v EP majú svoj zmysel. Napriek tomu, že kandidáti sú pripravení a učia sa vopred, po hodine vypočúvania europoslancami sa už aj otvoria, už zabudnú hrať svoju naučenú formu. Ostatní majú príležitosť vidieť, čo môžu čakať. Je však otázkou diskusie, či je dobré voliť Komisiu ako celok. Bolo by oveľa zaujímavejšie hlasovať osobitne o každom jednom komisárovi. Na druhej strane chápem, že ak má byť niekto zodpovedný za Komisiu ako šéf, mal by mať možnosť si zostaviť svoj tím.

Čo hovoríte na vystúpenie Maroša Šefčoviča?

Považujem to za jeho obrovský úspech a aj úspech slovenskej diplomacie. V minulosti som kritizoval jeho pôsobenie ako komisára pre administratívu, kde mohol byť výraznejší a viac po sebe zanechať. Teraz už je ostrieľanejší a neostáva mi nič iné, ako mu zaželať veľa úspechov.

I. Štefanec, M. Smolková aj V. Maňka sa zhodli, že nová Komisia sa javí byť lepšie pripravená a kvalifikovanejšia ako tá predchádzajúca. Aký je váš názor?

Zásadný problém mám s pánom Moscovici. V minulosti bol francúzskym ministrom financií a vytváral dlhy rok čo rok. Dokáže napáchať stokrát viac škody, ako dokážu iní poslanci napáchať dobra. Práve preto je pre mňa osobne Komisia ako celok neprijateľná.

Aké sú vaše priority do nového funkčného obdobia?

Našiel som si takú zábavku v podávaní podnetov na OLAF (Európsky úrad na boj proti podvodom) za rozkrádanie eurofondov. Aj preto som sa snažil stať členom Výboru pre kontrolu rozpočtu, čo sa mi nakoniec podarilo. Medzičasom som podal už 9 alebo 10 podnetov. V pozícii člena sa snažím stretávať so zodpovednými ľuďmi a tlačiť ich do toho, aby rozkrádanie fondov naozaj vyšetrovali, minimálne na Slovensku. Mojou druhou prioritou je podpora single seat, teda aby mal EP len jedno sídlo. Je to však beh na dlhé trate. Treťou vecou je to, že chcem riešiť individuálne problémy ľudí s Európskou úniou. Mám v Bruseli vytvorený malý tím a celkom dobre sa nám to rozbieha, dostávame veľa podnetov. Riešime napríklad také veci, keď bolo s niekým nespravodlivo zaobchádzané v inom členskom štáte alebo ak bol niekto akokoľvek ukrivdený. Snažíme sa ponúknuť praktickú aj právnu pomoc.

Viac..  J. Borrell: Európe bezprostredná vojna s Ruskom nehrozí, netreba zveličovať

Môžete nám opísať nejaké konkrétne príklady?

Jeden malý výrobca ručne robených sviečok je na Slovensku oslobodený od DPH. Svoje sviečky však predáva v Rakúsku. Tam by bol rovnako oslobodený od DPH, ale tým, že je cezhraničný, DPH platiť musí. V tejto veci som vyslal podnet na príslušné generálne riaditeľstvo a čakám na odpoveď.

Druhým príkladom je prepravca, ktorý viezol sypký náklad, ktorý sa mu počas prepravy presunul. Keď mu náklad vážili, tak celkovú váhu spĺňal, ale keď ho vážili na jednotlivé osi, tak na jednej strane mal nákladu príliš veľa a na druhej málo, a preto dostal pokutu. Dal som teda otázku na Komisiu, čo chce robiť v takýchto záležitostiach.

S týmto som začal a chcem v tom pokračovať, pretože podobných prípadov je dosť veľa. Na riešenie mám rôzny súbor nástrojov a podľa toho, aký bude prípad, sa ich vždy budem snažiť využiť.

Nakoniec ešte jedna aktuálna otázka. Vieme, že Európska komisia vyšetruje Duslo Šaľa v prípade poskytnutia daňových úľav. V čom konkrétne je problém?

Hlavný problém je v tom, že Duslo Šaľa platí za prepravu plynu z Ruska do Dusla 4 až 5 krát vyššie poplatky ako Nemci za prepravu presne toho istého plynu do Nemecka, ktoré je o 750 kilometrov ďalej. To je úplný nonsens. Dôvodom nie sú technické dôvody ale chorá regulačná politika ÚRSA (Úrad pre reguláciu sieťových odvetví). Tu treba hľadať riešenie, ktoré sa tu aj črtá, pretože SPP jedná s Duslom o tom, aby nemuselo platiť také vysoké distribučné poplatky. Distribučnú prípojku plynu si totiž Duslo postavilo samo a má len 14 kilometrov. Napriek tomu musia platiť šialené poplatky. Musí vzniknúť dohoda, vďaka ktorej bude Duslo konkurencieschopné na Slovensku a nebude musieť utekať do Nemecka. Riešením nie je im ako kompenzáciu dať daňové úľavy, lebo to je úplne nespravodlivé.

Ďakujeme za rozhovor, na otázky spravodajského portálu EuropskeNoviny.sk odpovedal europoslanec Richard Sulík.

O tib

Odporúčame pozrieť

Fiala: Štáty EÚ si uvedomujú vplyv Ruska v Európe, je potrebné mu aktívne čeliť

Všetky členské štáty EÚ si uvedomujú, že v Európe je preukázateľný vplyv Ruska a je …

Consent choices