Rada vraj stále nerieši nezaplatené účty a dlh veselo narastá

PHOTO: Ilustračné Flickr.
PHOTO: Ilustračné Flickr.

Uzavrieť rozpočet EÚ na rok 2015 musí mať prednosť pred prerozdeľovaním zdrojov do členských štátov EÚ, povedal poslancom EP Výbor pre rozpočet po tretej márnej snahe zapojiť Radu ministrov do rokovaní o rozpočte v rámci jeho oficiálnej uzávierky. Poslanci však chcú pred prerokovaním rozpočtu na rok 2015 najprv vyriešiť najnaliehavejšie účty za rok 2014.

„Je šokujúce, že Rada nevyčlenila čas na diskusiu o tom, ako by mali byť vyplatené nevybavené účty za tento rok alebo ako bude vyzerať rozpočet, vzhľadom na to, že občania sú stále rozčarovaní, ako Európa spravuje svoje záležitosti. Diskutovali iba o hrubom národnom produkte, ktorý nemá vplyv na rozpočet,“ povedal člen Výboru pre rozpočet, Jean Arthuis.

Ako ďalej dodal „Európsky parlament má jasný a transparentný postoj a čakal na odpoveď Rady. Tá napriek tomu nedokázala zaujať stanovisko. To poukazuje na nedostatok rešpektu k občanom EÚ, ktorí sú konečnými príjemcami rozpočtu.“

Najprv vyplatiť účty za rok 2014, potom začať s rozpočtom na rok 2015

Parlament chce najprv vedieť, ako budú doriešené nevyplatené účty za rok 2014. Súčet nezaplatených účtov totiž stále rastie, pretože každým rokom zostáva menej peňazí, ktorými by boli vyplatené. V roku 2010 predstavovali nezaplatené účty 5 miliárd €, v roku 2013 to bolo už 23,4 miliárd € a prognóza na koniec tohto roka je až 28 miliárd €. Výsledkom je, že malé a stredné podniky, študenti, výskumní pracovníci, mimovládne organizácie pôsobiace v humanitárnej oblasti ako aj obce musieť čakať na peniaze, na ktoré majú nárok.

Viac..  Európsky parlament schválil reformu trhu EÚ s elektrinou

Rozpočet EÚ navrhuje EK, rozhoduje o nej EP a Rada počas rokovaní, ktoré trvajú 21 dní. Predtým, ako predseda Parlamentu podpíše rozpočet, musí byť schválený oboma inštitúciami.

O tib

Odporúčame pozrieť

Eugen Jurzyca o rozpočte: Europoslanci chcú opäť zvyšovať výdavky, nie je to správne

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Zdieľaj …

Consent choices