EÚ chce roamingové poplatky úplne zrušiť!

mobil
PHOTO: Ilustračné Flickr.

EÚ toto leto znížila roamingové poplatky za mobilné dátové služby o viac než polovicu a do roku 2016 ich chce úplne zrušiť.

Začiatkom leta klesli cenové limity sťahovania dát v zahraničí zo 45 centov na 20 centov za megabajt, t. j.o 55,5 %. Využívanie máp, sledovanie videa a kontrolovanie e-mailov počas ciest po EÚ je tak ešte lacnejšie.

Zlacneli aj telefonické hovory a SMS správy. Odoslanie jednej SMS vás bude stáť maximálne 6 centov, uskutočnenie hovoru 19 centov za minútu a prijatie hovoru 5 centov za minútu – vo všetkých prípadoch ušetríte minimálne 20 %.

Okrem toho si podľa nových pravidiel môžete ešte pred cestou porovnať ponuky a počas pobytu profitovať z najlepších cien. V niektorých prípadoch si môžete v krajine, do ktorej cestujete, vybrať miestneho poskytovateľa mobilných dátových služieb.

Zníženie nákladov

Keď používate svoj mobilný telefón v zahraničí, váš domáci poskytovateľ mobilných služieb spolupracuje s poskytovateľom v krajine, ktorú práve navštevujete, aby zabezpečil vaše spojenie. Nedostatočná hospodárska súťaž v oblasti roamingu však v minulosti viedla k príliš vysokým cenám.

EÚ sa týmto problémom začala zaoberať v roku 2007, keď prijala prvé opatrenia. Výsledkom jej doterajšieho úsilia je 80 až 90 percentný pokles cien za roamingové služby.

Ale týmto sa to ešte nekončí. EÚ už pracuje na nových pravidlách na vybudovanie prepojeného kontinentu, ktoré by viedli k zrušeniu poplatkov za roaming v EÚ.

Viac..  Právo na opravu: jednoduchšie opravy ako lákavejšia možnosť pre spotrebiteľov

Cieľom je chrániť európskych občanov pred neprimeranými príplatkami a zavádzajúcimi zmluvami, ktoré na európskom jednotnom trhu nemajú miesto.

Vysoké príplatky sú takisto prekážkou podnikania v iných krajinách EÚ. Odhaduje sa, že odstránenie roamingových poplatkov by viedlo k trvalému zvýšeniu HDP o 1 % ročne.

Prepojený kontinent

Cieľom nariadenia o prepojenom kontinente je podporiť európske odvetvie digitálnych technológií a telekomunikácií odstránením prekážok, ktoré existujú medzi jednotlivými krajinami. Výsledkom by mohlo byť:

  • rozsiahlejšie bezdrôtové širokopásmové pripojenie,
  • širšie pokrytie sieťou 4G,
  • vznik celoeurópskych mobilných spoločností.

Zákazníci by mohli využívať výhody intenzívnejšej hospodárskej súťažemedzi spoločnosťami a záruky jasných a jednoduchých zmlúv.

Prispelo by to aj k rozvoju odvetvia digitálnych technológií a podpore tvorby pracovných miest v tejto oblasti s potenciálom vysokého rastu.

O ram

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices