Nevidiaci stále nedokážu v EÚ plnohodnotne cestovať

nevidiaci
PHOTO: Flickr

Nevidiaci cestujúci po Európe majú stále problém. Nedokážu sa totiž orientovať na jednotlivých zastávkach MHD. Chýbajú im hlasové oznamovače prichádzajúcich spojov na zastávkach. Napriek tomu, že vodiči sú školení ako zaobchádzať s ľuďmi so zrakovým postihnutím, nevidiaci upozorňujú, že to nestačí.

Podľa predsedu Únie nevidiacich a slabozrakých im často robí problém aj krátke cestovanie v mestách. „Zrakovo postihnutí ľudia sa nedokážu sami a v cudzom prostredí zorientovať na zastávkach. V prípade leteckej dopravy sa už situácia zlepšila, ale pri cestovaní autobusmi ešte stále máme problémy,“ hovorí pre spravodajský portál EuropskeNoviny.sk predseda ÚNSS Branislav Mamojka.

V leteckej doprave totiž platí zákaz odmietnutia prepravy nevidiaceho a vodiaci pes musí byť prepravovaný spolu s jeho pánom. Letisko tiež musí zabezpečiť asistenciu nevidiacemu počas celej doby odbavovania aj príletu.

ČO SA UŽ ZLEPŠILO

Predseda ÚNSS Branislav Mamojka za najväčší úspech považuje zmenu v prípade pracovných asistentov. Zamestnávatelia už na nich musia dostávať príspevky od štátu pokiaľ je nevidiaci zamestnancom v chránenej dielni.

Viac..  Eugen Jurzyca: Ukazuje sa, že ekonomika EÚ začína zaostávať v konkurencieschopnosti. VIDEOBLOG

V oblasti zamestnávania sa zlepšila podpora chránených dielní, podpora nevidiacich, ktorí chcú samostatne podnikať a ochrana súťaže a voľného pohybu na trhu práce v celej EÚ.

O právach pre nevidiacich hovorí aj Marakéšska zmluva, ktorú prijali 27.júna 2013. Zmluva hovorí o voľnom pohybe literatúry pre slabozrakých a nevidiacich v Brailovom písme po celej Európskej únii.

O tkl

Odporúčame pozrieť

Fiala: Štáty EÚ si uvedomujú vplyv Ruska v Európe, je potrebné mu aktívne čeliť

Všetky členské štáty EÚ si uvedomujú, že v Európe je preukázateľný vplyv Ruska a je …

Consent choices