Bojisko Ukrajina! Policajti vytiahli samopaly, zomrelo 21 ľudí

ukrajina
Násilnosti v Kyjeve. PHOTO: Flickr.

KYJEV – Nepokoje na Ukrajine si v utorok vyžiadali už najmenej 21 obetí a boli tak najkrvavejšie od vypuknutia demonštrácií proti prezidentovi Viktorovi Janukovyčovi.

Ľudí bili obuškami

Medzi mŕtvymi je podľa tlačových agentúr 14 demonštrantov a 7 policajtov, pričom zranené sú desiatky ďalších. Špeciálne zásahové jednotky navyše v stredu nadránom začali násilím vyháňať protestujúcich z Námestia nezávislosti v centre Kyjevu.

Polícia tam nabehla s niekoľkými obrnenými vozidlami, ľudí bila obuškami a búrala postavené stany. Z námestia sa podľa očitých svedkov valí hustý dym.

Opoziční lídri Vitalij Kličko a Arsenij Jaceňuk reagovali zastavením rokovaní s prezidentom Janukovyčom a vyzvali ho, aby nariadil zastavenie krvavých zásahov polície.

Ako môžeme rokovať?

„Vláda musí okamžite stiahnuť jednotky a ukončiť tento krvavý konflikt, pretože ľudia zomierajú. Toto som povedal Janukovyčovi,“ povedal Kličko po skončení nočných rozhovorov. „Ako môžeme rokovať, keď sa prelieva krv?“ opýtal sa.

Utorňajšie násilie v centre Kyjeva nasledovalo po tom, ako niekoľkotisícový dav zamieril k parlamentu, kde mali politici rokovať o požadovaných zmenách v ústave. Pochod bol spočiatku pokojný, situácia sa však zmenila po tom, ako sa niektorí účastníci pokúsili prelomiť zátarasy, na čo poriadkové sily použili gumové projektily a ohlušovacie granáty.

Viac..  Mladí Slováci medzi lídrami EÚ navrhli naliehavé riešenia v otázke inklúzie pre Radu EÚ

Cieľom akcie bolo vyvinutie nátlaku na vládnych politikov, aby nebrzdili snahy o ústavnú reformu, ktorá by mala obmedziť právomoci prezidenta Viktora Janukovyča. Rokovanie parlamentu predtým zablokovali opoziční poslanci, ktorí obsadili pódium po tom, ako im znemožnili podať návrh uznesenia o vrátení ústavy do stavu spred roka 2004.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Putin

NEMECKO: Šéf námorníctva po kontroverzných výrokoch o Kryme odstúpil

BERLÍN 23. januára (SITA/AP) – Šéf nemeckého vojenského námorníctva v sobotu odstúpil zo svojej funkcie …

Consent choices