Sme lídrom v smutnej štatistike! Slováci žijú najkratší zdravý život v Európe

Starý muž
PHOTO: Ilustračné Flickr.

Dĺžka zdravého života je dôležitým kritériom relatívneho zdravia ľudí v Európskej únii. Za zdravý život sa považuje život bez akéhokoľvek funkčného obmedzenia či postihnutia. Podľa štatistického úradu Európskej únie Eurostat nám, Slovákom, zdravie slúži spomedzi ostatných 27 členských štátov najkratšie. „Sme lídrom v smutnej štatistike. V počte zdravých rokov zaostávame za všetkými ostatnými štátmi Európskej únie. Sme občanmi druhej kategórie,“ konštatuje europoslanec Eduard Kukan (SDKÚ-DS, Európska ľudová strana).

Čo hovoria štatistiky

Priemerná dĺžka zdravého života v rámci celej EÚ bola stanovená na 61,8 rokov pre mužov a 62,2 rokov pre ženy. To predstavuje asi 80 % a 75 % celkovej očakávanej dĺžky života. Zaujímavosťou je, že priemerná očakávaná dĺžka života je u žien o 5,7 rokov viac ako u mužov, no tento rozdiel je výrazne nižší (0,4 rokov v prospech žien) pokiaľ ide o dĺžku zdravého života. Znamená to teda, že muži síce žijú kratší život, no užívajú si ho takmer bez zdravotných obmedzení.

Priemerná dĺžka zdravého života mužov na Slovensku (52,1 rokov) je napríklad o 19 rokov nižšia, než vo Švédsku (71,1 rokov). Slovenské ženy sa zdraviu tešia v priemere 52,3 rokov na Slovensku, na Malte až 70,7 rokov. Podobne „zle“ ako my, sú na tom napríklad aj občania Slovinska, Portugalska, Litvy a Rumunska. Nóri, Islanďania či Taliani zase naopak žijú zdravý život viac ako 60 rokov. V desiatich členských štátoch bola priemerná dĺžka zdravého života vyššia u mužov ako u žien. Na Cypre napríklad muži žijú zdravý život o 2,4 roka dlhšie, ako ženy.

Viac..  Vladimír Bilčík: Prechovávam úctu k právu na život, a rovnako k právu žien na slobodné rozhodnutie o svojom tele

Európa má liek

 „Musíme pracovať na zlepšení zdravia Slovákov a zvlášť seniorov. Európa na to má liek,“ uvádza Eduard Kukan. Europarlament odhlasoval dve regulácie, ktoré majú situáciu zlepšiť. Prvá sa týka zdravotníckych pomôcok a druhá zvlášť zdravotníckych pomôcok in vitro.

Eduard Kukan obe regulácie v hlasovaní podporil. „V Európe máme spoločný trh so zdravotníckymi pomôckami aj liekmi. Musíme však bdieť, aby ich kvalita bola v súlade s bezpečnosťou pacientov. Prísnejšie nariadenia, ktoré sme naposledy odhlasovali, prispejú ku kvalitnejšej zdravotnej starostlivosti. A tým aj k dlhšiemu životu v zdraví pre občanov Slovenska. Tu vidím aj do budúcnosti dôležitú úlohu pre Európsky parlament ako zákonodarného orgánu,“ dodáva Eduard Kukan.

O ram

Odporúčame pozrieť

lieky

Správa EK: aktívne presadzovanie hospodárskej súťaže prispieva k ponuke cenovo dostupných liekov

Európska komisia uverejnila správu, v ktorej uviedla prehľad presadzovania pravidiel EÚ v oblasti antitrustu a …

Consent choices