Ján Oravec
Ján Oravec

Banková únia vytvára podľa Oravca len ilúziu ochrany európskych daňovníkov

Ján Oravec
Ján Oravec, líder eurokandidátky SaS.

Vznik záchranného bankového fondu, princípy pomoci bankám v prípade úpadku a spoločné pravidlá pre poistenie vkladov, ktoré schválil Európsky parlament počas posledného zasadnutia pred májovými eurovoľbami, vytvárajú podľa lídra eurokandidátky za SaS Jána Oravca, len ilúziu ochrany európskych daňovníkov.

„Zachraňovanie nezodpovedných sa tým stalo oficiálnou politikou EÚ. Takzvaná banková únia de facto umožňuje prenášať časť nákladov na rekapitalizáciu bánk jedných krajín na iné členské krajiny spoločenstva,“ hovorí Oravec.

Záchranný bankový fond, ktorý má v priebehu ôsmich rokov dosiahnuť výšku 55 miliárd eur, bude totiž podľa neho financovaný peniazmi od samotných bánk. Zároveň však platí to, že keď naakumulované zdroje nebudú postačovať, záchrana problémových bánk má byť financovaná pôžičkami, vrátane pôžičiek z trvalého eurovalu.

„Opäť teda ťarcha za zlé rozhodnutia bankárov, akcionárov či regulačných orgánov môže dopadnúť v konečnom dôsledku na daňových poplatníkov. Schválené spoločné pravidlá preto len vytvárajú ilúziu, že zabránia tomu, aby následky bankového úpadku platili občania,“ dodáva.

SaS podľa jeho slov zostáva na pozíciách kritiky politiky zachraňovania, ktorá je v rozpore s morálkou a zaťahuje Európsku úniu do čoraz hlbšieho ekonomického marazmu a politických konfliktov.

Viac..  ECB by mala tento týždeň poslednýkrát podržať sadzby nezmenené

„Na otázku takzvaných systémových bánk, ktoré sú údajne priveľké na krach, by sa malo hľadieť tak, že sa najskôr preskúma  možnosť ich rozdelenia na menšie celky,“ povedal Oravec.

Zároveň eurokandidát upozornil na to, že pod rúškom zachraňovania bankového sektora sa má postupne centralizovať moc nad finančným sektorom v rámci konceptu európskeho superštátu. „Je to tá stará salámová metóda eurohujerov, ktorou sa v únii v posledných rokoch nahradzuje demokratická legitimita rozhodnutí,“ uzavrel Oravec.

O red

Odporúčame pozrieť

Čaputová v Európskom parlamente vyzvala Slovákov na účasť v eurovoľbách

Slováci by mali využiť svoje právo a možnosť, a začiatkom júna ísť hlasovať vo voľbách …

Consent choices