Obrovská iniciatíva za vyšší príjem v EÚ sa nepodarila. Chýbala jedna krajina!

banka peniaze
PHOTO: Flickr.

O polnoci sa skončilo oficiálne zbieranie podpisov pre podporu občianskej iniciatívy za nepodmienený základný príjem (NZP). Nedostatočná podpora zo strany občanov Únie spôsobila, že skončila „pod čiarou“.

Celkový súčet vyzbieraným podpisov bol 276 914. Z toho na Slovensku sa vyzbieralo 6351 z minimálneho počtu 9750, čo je 65,14 %.  Pre porovnanie, v Česku to bolo 4126 z 16500, čo je 25 % a v Nemecku 37765 zo 74250, čo predstavuje asi 51% z minimálneho počtu. V šiestich členských štátoch EÚ sa minimálny počet týchto podpisov podarilo vyzbierať. Sú to Holandsko, Belgicko, Slovinsko, Chorvátsko, Bulharsko a Estónsko. To znamená, že keď by sa minimálny počet bol dosiahol ešte v jednej z členských krajín EÚ, musela by sa Európska komisia a následne Európsky parlament touto iniciatívou zaoberať.

Navrhovaná suma bola vo výške 60% z priemerného čistého príjmu v Únii, čo by podľa textu vo vyhlásení organizátorov zabezpečilo každému, čiže aj deťom, dôchodcom a zdravotne postihnutým dostatočný príjem na pokrytie ich základných životných potrieb.

Viac..  EK schválila 125 miliónov eur na výstavbu diaľnice D1 na úseku Hubová – Ivachnová

Cieľom aktivistov bolo prinútiť občanov Únie k inému spôsobu rozmýšľania o pracovných vzťahoch a o spoločenskom spolunažívaní.

„Predstavuje to iný spôsob uvažovania o spoločenskej solidarite“, hovorí pre spravodajský portál EuropskeNoviny.sk europoslankyňa Anna Záborská. Na druhej strane však dodáva: „Výška minimálneho príjmu by musela odrážať aktuálny stav ekonomiky štátu. Situácia v jednotlivých štátoch sa líši, čiže aj výška tohto príjmu by musela byť rôzna.“

O tkl

Odporúčame pozrieť

Výbor Rady Európy podporil členstvo Kosova; Srbsko to odsúdilo

Výbor Parlamentného zhromaždenia Rady Európy (PZ RE) pre politické záležitosti a demokraciu vyjadril podporu prípadnému …

Consent choices