Richard Sulík s deťmi
Richard Sulík s deťmi. PHOTO: archív Richard Sulík

Europoslanci cez prázdniny? Sulík v Toskánsku, Mikolášik na pizzi, Smolková pri zaváraninovej fľaši

Nielen školy a divadlá majú prázdniny. Tento názov sa udomácnil aj na mieste, kde by ste ho možno nečakali. Prázdniny si užívajú aj poslanci. A parlamentu nielen národného, ale aj európskeho. Čo cez prázdniny radi robia, čo ich baví a s akými zážitkami prídu po lete do práce nám povedali niektorí z nich.

Richard Sulík s deťmi
Richard Sulík s deťmi. PHOTO: archív Richard Sulík

Richard Sulík nám odpísal z krásneho a malebného Toskánska: „Tento rok dovolenkujem výdatne, po náročnej kampani pociťujem potrebu si oddýchnuť. Desať dní s rodinkou v Toskánsku, s kamošmi 5 dní na Elbe a ešte pôjdem s mojimi staršími deťmi cez predĺžený víkend bicyklovať na Lago di Garda“. Ako vidieť, Taliansko miluje. Keď necestuje, tak s deťmi skladá Lego: „Z dvoch generácií detí máme množstvo stavebníc, ktoré sa počas posledných dvoch rokov rozložili asi na 20 tisíc častí, tak skladáme. Teda, najmä hľadáme, väčšinou tú povestnú „ihľu v kope sena“.

Miroslav Mikolášik: „S manželkou Elenkou si radi dáme dobrú pizzu.“ Potvrdil nám, že aj na Slovensku máme dobrú taliansku pizzu na domáci spôsob a slovenské kopce tiež môžu konkurovať tým talianskym:

Miroslav Mikolášik
Miroslav Mikolášikn s manželkou Elenou. PHOTO: archív Miroslav Mikolášik.

„Cez prázdniny robím to, na čo nemám toľko času cez vypätý kolotoč povinností počas roka. Keďže s manželkou máme štyri deti, venujeme sa hlavne im…bežné rozhovory o živote, krásne pravdy.. to je náš nádherný vzácny čas. Nechodíme na žiadne exotické dovolenky, krásy Slovenska sú aj tak krajšie“. Naplno využíva čas na Orave, odkiaľ pochádza a kde aj býva. Celej rodine priam počarovala príroda pohorí Choč a Roháče. Takisto aj Liptov, vrátane okolia Liptovskej Mary, Prosieckej a Kvačianskej doliny. Keďže tento rok je štedrý k hubárom, chce s rodinou doplniť nimi domácu zásobu. Aj čítanie, hra na husle, alebo počúvanie hudby sú jeho relaxom, a nielen to: „Chcem sa pustiť aj do maľovania. Prázdniny sú aj na to, aby sme dobili baterky v oblasti vnútorného života, viac sa stíšiť, premýšľať, meditovať, aby sme potom, počas roka, mali hodnoty aj na zdieľanie s inými“.

Monika Smolková
Monika Smolková. Obdiv výrobkov od slovenských výrobcov. PHOTO: archív Monika Smolková.

Monika Smolková je v jednom kole. Keď sa nekrúti po jarmokoch pri muzike, tak sa krúti vo vlastnej kuchyni pri zaváraní. A počuli sme, že aj pestovanie všakovakých dobrôt v záhradke ju veľmi baví: „Ani cez letné obdobie celkom neoddychujem, pretože ako politička dostávam veľa pozvánok od starostov a primátorov na dni obce, jarmoky a festivaly. Tieto podujatia využívam na možnosť komunikácie s ľuďmi, ochutnávky tradičných slovenských jedál a obdiv ľudových remesiel a tradícií. Okrem toho ako správna gazdinka zaváram ovocie a zeleninu, ale najviac uhorky. Kvalitu mojich nakladaných sladkokyslých uhoriek už ochutnali mnohí moji kolegovia aj v Bruseli“. Za skutočný a nezameniteľný relax považuje pobyt pri Jadranskom mori.

Viac..  Európski liberáli a centristi idú do eurovolieb s trojlístkom lídrov

Pál Csáky svoje parlamentné prázdniny výrazne skrátil a tak nielen oddychuje, ale aj pracuje na svojich pamätiach:

„Pozdravujem vás z Opatije. Pracoval som do 3. augusta. Bol som v troch mládežníckych táboroch medzi študentmi vysokých škôl a univerzít. Koncom augusta idem do štvrtého takéhoto tábora. Bol som aj na šiestich slávnostných podujatiach medzi svojimi voličmi a dokončil som svoju 14. knihu, ktorú plánujem vydať k 25. výročiu nežnej revolúcie. Teraz dovolenkujem, týždeň Chorvátsko a desať dní Balaton“.

Vladimír Maňka po štyroch, až piatich hodinách denného štúdia strategických dokumentov EÚ konečne trávi čas aj so svojou rodinou: „Sú to moje prvé prázdniny za posledných päť rokov, kedy aj cez dni voľna neidem do práce.

Vladimír Maňka
Deti z tábora Štvorlístok deťom. PHOTO: archív Vladimír Maňka

Že sa blížia parlamentné prázdniny mi vždy pripomenie tábor Štvorlístok deťom, ktorý každý rok s moderátorom Patrikom Hermanom v júli organizujeme. Pri zabezpečení tábora pre 120 detí z odkázaných rodín sa môžem plne spoľahnúť na schopnosti a kreativitu Patrika a pomoc mojej asistentky Soni. Mojou úlohou je hlavne zabezpečiť financie. Bicykel, turistika s manželkou v slovenských horách, pár dní pri mori v Chorvátsku, sedem hodín spánku, to je balzam, ktorý mi vystačí na celý ďalší rok“.

O tkl

Odporúčame pozrieť

simecka

M. Šimečka: Premiér by nemal ohovárať vlastných kolegov v zahraničí

Europoslanec Michal Šimečka (Progresívne Slovensko) si všimol rozhovor s premiérom Igorom Matovičom vo francúzskom denníku …

Consent choices