Chorvátsko v Únii: Slovákov prekvapia lacnejšie hovory a prázdne colnice, pozrite si manuál

Chorvátsko
PHOTO: Flickr.

Európska rodina je od 1.júla minulého roka bohatšia o nového člena. Sviečky na torte bude už čoskoro sfukovať obľúbená dovolenková destinácia Slovákov – Chorvátsko. Otváranie kufrov a colné kontroly na hraniciach sú tak v krajine bývalej Juhoslávie minulosťou. Na Split, Makarsku či Krk vám stačí cestovať len s občianskym preukazom. V platnosti však naďalej zostávajú limity na dovoz alkoholu a tabakových výrobkov.

Po prijatí Bulharska a Rumunska v roku 2007 prišiel čas aj na krajinu početných ostrovov. Len v nedávnej histórii bojovalo Chorvátsko o nezávislosť a so žiadosťou o členstvo prišlo presne pred jedenástimi rokmi. Chorváti sa tak stali 28.členským štátom a ich vstupom sa vraj dočasne zatvorili dvere Únie pred ďalšími kandidátmi. Ich členstvo v európskom zoskupení znamená pre Slovákov jednoduchšie cestovanie, lacnejšie volania a bezplatnú zdravotnú starostlivosť.

K Jadranu s občianskym preukazom

Ak ste sa toto leto rozhodli pre osvedčenú klasiku v podobe chorvátskych pláží, máme pre vás dobrú správu. Cestovný pas potrebujete len v prípade, ak idú s vami na dovolenku aj vaši najmenší. Kým deti do päť rokov môžu byť zapísané v pase rodičov, tie staršie potrebujú na cestovanie vlastný preukaz totožnosti. Pre osoby staršie ako 15 rokov platí, že do Chorvátska môžu cestovať s platným občianskym preukazom.

Dovolenkujte so zvieratkom

Mnohí z nás si vylihovanie na slnku nedokážu predstaviť bez svojho domáceho miláčika. Ak vám na poslednú chvíľu zlyhal „babysitting“ vášho štvornohého priateľa, pokojne zbaľte kufor aj jemu. Svojho psíka či mačku si však môžete so sebou zobrať len vtedy, ak má na tele mikročip alebo zreteľne vytetované číslo zapísané v medzinárodnom osvedčení. Tento údaj vydáva v súlade s platnou legislatívou Chorvátska republika.

Do Chorvátska s litrom domácej

Prímorská krajina hraničí so Slovinskom, Maďarskom, Bosnou a Hercegovinou, Srbskom a Čiernou horou. Jej vstupom do Únie sa zrušili colné predpisy a kontroly, ale limity na alkohol a tabakové výrobky ostávajú naďalej v platnosti. Fajčiari si so sebou môžu priviesť 200 cigariet, 100 cigarillos, 50 cigár alebo 250 gramov tabaku. Čo sa týka alkoholu, na osobnú spotrebu zákony povoľujú maximálne jeden liter destilátu, 2 litre likéru alebo dezertného či šumivého vína a tiež 2 litre stolového vína.

Viac..  Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Aby ste neplatili pokutu

Ak idete do Chorvátska bez ochranných krídel cestovnej kancelárie, buďte pri šoférovaní opatrní. Najvyššie povolená rýchlosť v obci je päťdesiatka. Nohu na plyn môžete pridať mimo obce, kde to môžete rozbehnúť na 80/90 km/h. Na cestách prvej triedy vás policajti nezastavia, ak budete dodržiavať rýchlosť 100/110 km/h. Aby vám z dovolenky neprišiel mastný šek, na diaľnici jazdite maximálnou rýchlosťou do 130 km/h. Na svoju bezpečnosť a peňaženku by mali myslieť tiež pasažieri na zadných sedadlách, ktorým pri nedodržaní hrozí pokuta 500 kún. Jedna kuna predstavuje pri súčasnom kurze približne 0,13 eura.

Lacnejšie volanie i surfovanie

Vstupom Chorvátska do Únie zlacnelo aj používanie mobilných zariadení. Znížením ceny za roaming vás minúta odchádzajúceho hovoru vyjde maximálne na 24 centov, minúta prijatého hovoru 7 centov a esemeskovať môžete už od 8 centov. Rozdiel sa najvýraznejšie prejaví pri dátovom roamingu, pretože za 1 MB dát zaplatíte najviac 45 centov. Vysokým účtom za telefón by tak malo byť po návrate z prímorského letoviska koniec.

Lekára platia Chorváti

Na svoje zdravie by ste mali myslieť ešte predtým, ako zabookujete špičkový hotel s výhľadom na more. Pred cestou si vybavte európsky preukaz zdravotného poistenia, vďaka ktorému máte nárok na rovnakú starostlivosť ako domáci pacienti. Náklady na ošetrenie uhradí plne alebo čiastočne chorvátska zdravotná poisťovňa. Nezabúdajte, že tento preukaz sa vzťahuje iba na štátnych, nie súkromných lekárov, preto odporúčame tiež komerčné poistenie.

O ruz

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices