Obrovská iniciatíva za vyšší príjem! Slovákom to zrejme nevyjde, na podpisy zostávajú 2 dni

peniaze
PHOTO: Flickr

V členských štátoch EÚ ešte stále prebieha zbieranie podpisov pre podporu občianskej iniciatívy za nepodmienený základný príjem. Termín ukončenia je 14.01.2014, čo je presne rok od jej úvodnej registrácie. Cieľom tejto iniciatívy je  poskytnúť každej osobe v EÚ príjem na úrovni 60% priemerného čistého príjmu v Únii. Tým by boli zabezpečené základné materiálne potreby a dôstojný život každého z nás, ako sa píše v texte tejto iniciatívy.

 

Chýba viac ako polovica podpisov

Na to, aby bola iniciatíva platná aj za Slovensko je potrebné vyzbierať minimálne 9750 podpisov. Aktuálny stav k dnešnému dňu je 4140. Aby sa začal týmto návrhom Brusel zaoberať, v celej EÚ je potrebné vyzbierať milión podpisov. Každá členská krajina má určené minimum podľa počtu obyvateľov. Dostatočný počet sa musí vyzbierať aspoň v 7 členských štátoch. Pokiaľ by aj Slováci túto kvótu nestihli naplniť, hlasy neprepadnú. Slovensko sa nebude počítať medzi krajiny, ktoré kvótu naplnili a hlasy sa pripíšu do celkového počtu. Podpísať sa je možné TU.

Názory europoslancov sú rôzne

Jeho nesporným prínosom by bolo zníženie administratívy štátu, keďže by už nebolo potrebné spracovávať žiadosti o príspevky, ani preverovať sociálnu situáciu občanov. Najprv ale musí prebehnúť odborná diskusia o ekonomických dopadoch tohto návrhu, predovšetkým na rodiny s deťmi. Zároveň by bolo potrebné vyčísliť dopad na štátny rozpočet. Až potom je možné prijať zodpovedné rozhodnutie.“ povedala pre spravodajský portál EuropskeNoviny.sk Anna Záborská.

Vyjadrenie Kataríny Neveďalovej, ktorá je jednoznačným zástancom tejto iniciatívy je odlišné: „Myšlienku NZP podporujem. Všetci Európania si zaslúžia dôstojne žiť, oslobodiť sa od strachu o svoju existenciu a nenechať sa vykorisťovať za minimálnu mzdu.  Verím, že sa čoskoro presunieme z fázy akademických debát do realizačnej, pri plnej rozpočtovej zodpovednosti. Ak niekto tvrdí, že je to utópia, mal by si spomenúť na obdobie, keď ľudia snívali o letoch do vesmíru. “

Povinnosti Európskej komisie (EK) voči organizátorom iniciatívy

Viac..  Katarína Roth Neveďalová: Stále trvám na tom, aby sa EÚ snažila o mierové rokovania pre Ukrajinu

Keď sa minimálny počet podpisov podarí vyzbierať, tak sa zástupcovia EK do troch mesiacov stretnú s organizátormi, ktorí budú aj verejne vypočutí v Európskom parlamente (EP). Budú mať možnosť dôvody svojej iniciatívy vysvetliť. Následne musí Komisia vypracovať formálnu odpoveď a v prípade prijatia iniciatívy posunúť ju na schválenie EP.

V niektorých prípadoch môže odpoveď predstavovať len predbežné stanovisko Komisie a na prijatie konečného rozhodnutia bude potrebné vykonať ďalšie štúdie.“ doplnila informáciu Ingrid Ludviková, hovorkyňa Zastúpenia EK v SR. Keď sa podľa nej Komisia rozhodne nekonať, svoje odôvodnenie jasne vysvetlí. Celý proces sa môže začať od začiatku.

Názor analytika

Richard Ďurana, analytik INESS, hodnotí tento „nápad“ ako nezmysel stojaci na vode:  „Ak si iniciatíva kladie za cieľ bojovať s chudobou, je obrovským plytvaním rozdávať nepodmienený základný príjem plošne, a teda aj bohatým. Ak by sa poskytoval aj deťom, tak by sa výdavky štátu vyšplhali na skoro 3 miliardy eur. Porovnajte si to s daňou z príjmu právnických osôb, ktorá bola okolo 2 miliárd.“

 

O tkl

Odporúčame pozrieť

polnohospodarstvo

Komisia navrhuje cielené preskúmanie spoločnej poľnohospodárskej politiky

Európska komisia v súlade so svojím záväzkom znížiť administratívnu záťaž pre poľnohospodárov v EÚ navrhla …

Consent choices