Zákaz predaja mentolových cigariet: Aké zmeny nás čakajú?

cigarety
PHOTO: Ilustračné Flickr.

Ochutené cigarety by mali byť podľa Bruselu minulosťou. Európsky parlament schválil návrh, na základe ktorého by mali byť tabakové výrobky menej atraktívne pre mladých ľudí. Okrem varovného nápisu pribudne na škatuľke aj odstrašujúca fotka krčného nádoru, ktorá by mohla odradiť začínajúcich fajčiarov. Populárne mentolové cigarety však na trhu naďalej ostanú a členské krajiny môžu ich zákaz oddialiť až o osem rokov. Ostatné príchute budú musieť obchody zo svojich regálov stiahnuť najneskôr do troch rokov.

700 000 úmrtí ročne

Hlavným dôvodom schváleného návrhu je podľa Európskej komisie ochrana zdravia občanov Európskej únie. Štatistiky hovoria za všetko – hlavnou príčinou smrti v členských štátoch je fajčenie a na jeho následky zomrie ročne až 700 000 ľudí. Ak by sme to mali uviesť na konkrétnom príklade, každým rokom zmizne v dôsledku fajčenia mesto veľké ako Frankfurt. Hoci sa v priebehu desiatich rokov podarilo výrazne znížiť percento fajčiarov, Európska únia sa odvoláva na najrizikovejšiu skupinu, ktorou sú deti a mladiství. Tabakový priemysel sa netají tým, že cigarety s mentolovou príchuťou sú zacielené predovšetkým na mladých ľudí, ktoré sú často ich prvým krokom k závislosti.

Zdravotné varovania na prednej aj zadnej strane škatuľky

Súčasná legislatíva vyžaduje, aby zdravotná výstraha o následkoch fajčenia pokrývala minimálne 30% prednej a 40 % zadnej strany škatuľky cigariet. Poslanci chcú toto percento zvýšiť na 65%, pričom značka výrobcu by sa mala objaviť na spodnej strane balenia. Na základe nových opatrení by tu mali pribudnúť aj autentické zábery orgánov v tele fajčiara, ktoré propagujú výrobok ako menej príťažlivý a zdraviu škodlivý. Poslanci Európskeho parlamentu sú tiež proti používaniu prísad a aróm, vďaka ktorým nadobudnú tabakové výrobky lahodnejšiu špecifickú chuť. V blízkej budúcnosti si nekúpite ani balíčky s menej ako dvadsiatimi cigaretami, návrh Európskej komisie o zákaze obľúbených tenkých (slim) cigaretách však neprešiel.

Viac..  Vladimír Bilčík: Nielen Rusi sa snažia ukryť svoje majetky, musíme mať pravidlá na ich habanie

Diskutabilné elektronické cigarety

S najväčšou diskusiou a rozporom sa poslanci stretli v otázke elektronických cigariet. Výrobcovia sa ich dokonca snažili presvedčiť o tom, že vôbec nie sú škodlivé ani zdraviu nebezpečné. Novinka vo svete fajčenia by mala byť po novom regulovaná výhradne na zdravotné účely, ale iba vtedy, ak predstavuje prípravky na liečbu a prevenciu chorôb. V opačnom prípade by nemali obsahovať viac ako 30 mg/ml nikotínu a nemali by sa predávať osobám mladším ako 18 rokov.

Podľa Smolkovej nejde o zásah do slobody podnikania

V súvislosti s reguláciou tabakových výrobkov sa často hovorí o obmedzení slobody podnikania a možnosti výberu, či človek chce alebo nechce fajčiť. Europoslankyňa Monika Smolková tvrdí, že Brusel nikoho nezvýhodňuje a výsledok hlasovania v Európskom parlamente je spravodlivým kompromisom pre obe strany.

„Do prípravy návrhu vstupovalo veľa subjektov – od výrobcov a distribútorov cigariet, cez obchodníkov, konzumentov až po lobistov. Nemyslím si, že návrh zasahuje do slobody podnikania, pretože podnikanie, ktoré akýmkoľvek spôsobom ohrozuje zdravie a podmieňuje závislosť na návykové látky, musí byť kontrolované. Ochrana zdravia musí byť prioritou pred slobodou podnikania.“

Navrhovanú direktívu plne podporilo aj združenie Liga proti rakovine a po schválení smernice majú členské krajiny 18 mesiacov na to, aby ju zapracovali do svojich národných zákonov.

O ruz

Odporúčame pozrieť

Fiala: Štáty EÚ si uvedomujú vplyv Ruska v Európe, je potrebné mu aktívne čeliť

Všetky členské štáty EÚ si uvedomujú, že v Európe je preukázateľný vplyv Ruska a je …

Consent choices