Tabakové smernica rozdelila aj slovenských europoslancov. Nehlasovali jednotne!

štrasburg parlament
PHOTO: Ilustračné Flickr.

Tabaková smernica EÚ, o ktorej sa v utorok 8.10.2013 hlasovalo na pôde Európskeho parlamentu (EP), názorovo rozdelila aj slovenských europoslancov. Kým Miroslav Mikolášik (KDH) argumentuje v prospech strany, ktorá sa zasadzuje za dôraznejšiu ochranu zdravia, Monika Smolková (Smer-SD) patrila medzi tých poslancov, ktorí podporili stanovisko slovenskej vlády.

Mikolášik uvítal výsledok hlasovania o smernici, lebo sa v nej podarilo presadiť niekoľko pozmeňujúcich návrhov, na ktorých aj on sám pracoval. Ako spresnil, išlo o návrhy v oblasti ochrany zdravia a ochrany mládeže, kde sú trendy zlé, nakoľko európska mládež, chlapci aj dievčatá, sa dostáva k cigaretám v čoraz mladšom veku.

Pripomenul, že časť poslancov EP presadzovala záujmy trhu a ďalší hovorili k meritu veci, čo je podľa neho ochrana zdravia. Dodal, že každoročne v EÚ na následky fajčenia zomrie 700.000 ľudí.

„To ako keby sme každý rok z mapy vymazali Frankfurt,“ opísal situáciu Mikolášik. A dodal, že nejde len o počet obetí fajčenia, ale aj o náklady na liečbu chorých. Napríklad na Slovensku ročná liečba pacienta s rakovinou pľúc vyjde systém zdravotníctva na 20.000 eur.

Mikolášik uviedol, že on osobne tlak lobistov nepociťoval, ale vie, že mnohí poslanci zdôvodňovali hlasovanie proti smernici ich argumentmi, čiže tým, že je to v záujme udržania tabakového priemyslu a kvôli hrozbám pašovania cigariet.

„Ale to je celkom iná téma. Ja sa pýtam ako sa pozrú do očí človeku, ktorý dostane rakovinu,“ uviedol Mikolášik.

Podľa jeho slov sa slovenskí poslanci stavali aktívne k tejto smernici, podávali pozmeňujúce návrhy, takže sa dá povedať, že súčasná podoba smernice je aj výsledkom ich práce.

Viac..  Komisia zaregistruje iniciatívu občanov „Môj hlas, moja voľba: za bezpečnú a dostupnú interrupciu"

Poslankyňa Smolková priznala, že je silný antifajčiar a súhlasí s čo najmasovejšou osvetou proti fajčeniu, ale pri hlasovaní o smernici zvážila stanovisko Ministerstva financií SR.

Hlasovala najmä proti návrhu na viac ako 65-percentné pokrytie škatuliek výstražnými nápismi a obrazmi. To by podľa nej znemožnilo uverejnenie ochranných prvkov a zvýšilo pašovanie cigariet.

„Som z východného Slovenska, kde sa denne stretávame s tým ako sa cez ukrajinskú hranicu pašujú cigarety. A tie sú oveľa škodlivejšie ako tie, ktorú už sú na trhu,“ uviedla Smolková.

Na druhej strane je proti šíreniu tenkých a najmä aromaticky ochutených cigariet, ktoré by podľa nej mali postupne zmiznúť z trhu. Tvrdí, že takýto typ cigariet podnecuje mládež a prvofajčiarov na zlozvyk na fajčenie.

Smolková uviedla, že ju pobúrilo, keď dostávala do kancelárie rôzne pozvania alebo konkrétne dary, napríklad elektronické cigarety. A dodala, že za 4,5 roka pôsobenia v europarlamente taký silný lobing ako v prípade tejto smernice ešte nezažila. V jej prípade to ani nemuselo byť, lebo pri smernici sa riadila stanoviskom slovenského ministerstva zdravotníctva a financií.

 

O red

Odporúčame pozrieť

EÚ pripravuje nový balík sankcií voči Rusku

Európska únia pripravuje 14. balík sankcií voči Rusku za jeho pokračujúcu agresiu proti Ukrajine. Informovala …

Consent choices