Europoslankyňa Záborská: Chcem, aby dôchodcovia dostávali peniaze za starostlivosť o vnúčatá

Anna Záborská
Anna Záborská, europoslankyňa. PHOTO: Flickr.

Europoslankyňa Anna Záborská, členka Európskej ľudovej strany  a Výboru pre práva žien a rodovú rovnosť. Rovnako sa angažuje vo Výbore pre rozvoj. Je náhradníčkou vo Výbore pre životné prostredie, verejné zdravie a bezpečnosť potravín. Líderka kandidátky KDH do májových eurovolieb.

Do eurovolieb ostávajú necelé dva mesiace. Ako to vnímate?

– Zatiaľ sú eurovoľby ešte stále zatienené tými prezidentskými. Ľudia aj na mítingoch neustále rozoberajú výsledky volieb. Tie európske sú pre nich zatiaľ ešte ďaleko. Myslím si, že sa to ale už čoskoro zmení, keď eufória z prezidentských volieb opadne. Aj keď tomu štatistiky nenasvedčujú, ľudia sa podľa mňa eurovolieb chcú zúčastniť viac ako tomu bolo pred piatimi rokmi. Určite zásluhu na tom má aj kancelária Európskeho parlamentu na Slovensku, ktorá sa systematicky, po celú dobu, snaží ľuďom priblížiť EÚ a jej politiku.

A nemyslíte si, že ľudia sú už voči Bruselu príliš skeptickí?

– Nemôžem povedať, že nálady sú skeptické voči EÚ. Naskytuje sa nám otázka prečo, keď patríme medzi naj euro optimistickejší národ. Máme tiež jednu z najnižších účastí vo voľbách. Vysvetľujem si to tým, že je to spôsobené ešte myslením spred roka 1989. Dôverujeme Únii natoľko, že máme pocit, že dokáže fungovať aj bez našej účasti v eurovoľbách. Bude na politických stranách, ako dokážu vysvetliť práve dôležitosť politiky EÚ. Každý jeden z europoslancov môže zmeniť výsledok hlasovania v EP a práve jeho hlas môže zavážiť. V EÚ nie je stranícka disciplína, ani sa nevytvára nijaká väčšina, ktorá riadi a diriguje celú politiku počas piatich rokov. Treba tam hľadať väčšinu pri hlasovaní, dokonca osobitne pri jednotlivých správach. Väčšina je vždy iná. Nie sú to stále tie isté politické skupiny, ktoré hlasujú za alebo proti. Preto ako som už spomínala, je každý hlas europoslanca dôležitý.

Aj vy kandidujete v májových voľbách. Prečo by si ľudia mali zvoliť práve vás?

Robiť si kampaň nestačí len tesne pred eurovoľbami. 10 rokov, čiže dve volebné obdobia, som sa snažila priblížiť ľuďom prečo som v Európskom parlamente. Vysvetľovala som čo je moja agenda a stretávala sa s ľuďmi. Európska politika sa nedá robiť bez voličov, ktorí žijú na Slovensku. Podľa ohlasov, ktoré prichádzajú od voličov môžem povedať, že mojej práci porozumeli. Málokedy sa stáva, aby ľudia povedali, že som prišla len teraz pred voľbami. Tí ľudia ma totiž poznajú. V tomto momente ide hlavne o to, aby váhajúci voliči, prišli k volebným urnám. Tým, ktorí stále rozmýšľajú, či sa zúčastnia volieb, majú rovnaké politické názory ako ja, a chceli by ma v Európskom parlamente vidieť aj naďalej, chcem odkázať: „áno, choďte, je to dôležité.“

Aké sú vaše ciele na najbližších 5 rokov v prípade opätovného zvolenia? Určite budete pokračovať vo svojej agende, ale máte aj nové ciele?

Viac..  Europoslankyňa Miriam Lexmann: Musíme prehodnotiť ciele "Green Dealu"

Témy, ktorým sa venujem sú chudoba žien, rozmery rodiny a solidarita medzi generáciami. Treba oceniť matky, ktoré sa starajú o deti a takisto spomínaná solidarita medzi generáciami je dôležitá. Hovoríme o aktívnom starnutí, celoživotnom vzdelávaní a ja by som chcela, aby sa to premenilo do konkrétnej situácie rodín. Treba brať do úvahy komplexne celú situáciu aká je, a že mladé rodiny žijú často na hranici biedy a chudoby. Častokrát sa vyžaduje, aby obaja rodičia boli v zamestnaní a na deti nemajú toľko času. Na druhej strane sa hovorí, že ak dôchodci ostanú v práci, zaberajú miesto mladým, ktorí majú veľakrát problém nájsť si prácu. Je veľká kriminalita mladistvých detí, ktoré sú na ulici, detí ktoré sú závislé na drogách. Moja predstava je skĺbiť tieto problémy spoločnosti a riešenie vidím v ocenení práce matky, ktorá sa slobodne rozhodne, že sa chce starať o deti. To je v skutočnosti aj prínos do budúcnosti pre HDP. Na druhej strane starí rodičia, ktorí sú vitálni a schopní, by mali byť štátom ocenení ak sa starajú o svoje vnúčatá. Som presvedčená o tom, ak by štát dal finančné ohodnotenie starým rodičom, ktorí sa starajú o svoje vnúčatá, bolo by to výhodné pre všetkých. To sa ale nedá bez politiky EÚ, ktorá to môže ovplyvniť.

Čiže starí rodičia by dostávali peniaze za to, že by sa starali o svoje vnúčatá?

– Presne tak, zvýšila by sa aj pôrodnosť. Mladí ľudia by vedeli, že o ich deti bude postarané, zlepšila by sa finančná situácia dôchodcov, zlepšila by sa im aj psychická kondícia. Aktívne starnutie by už nebolo len o prechádzaní sa po parku, ale bola by to zmysluplná práca. Bol by to tiež obrovský kapitál, ktorí by rodičia so starými rodičmi vložili práve do tých malých detí pre budúcnosť štátu. Možno zo začiatku sa to bude zdať stratové, ale dlhodobo v rámci riešenia situácie v EÚ a jednotlivých štátoch je to jediná cesta ako sa pohnúť dopredu. Do ľudí treba naliať optimizmus, aby videli východisko zo svojej situácie. Všetky generácie totiž nevedia čo im všetko štát ponúka a nevidia zmysel. Určite by to malo svoj efekt a práve to chcem ľuďom ponúknuť.

Ďakujeme za rozhovor, na otázky spravodajského portálu EuropskeNoviny.sk odpovedala europoslankyňa Anna Záborská.

O hag

Odporúčame pozrieť

Čaputová v Európskom parlamente vyzvala Slovákov na účasť v eurovoľbách

Slováci by mali využiť svoje právo a možnosť, a začiatkom júna ísť hlasovať vo voľbách …

Consent choices