Toto sú nové Európske hlavné mestá kultúry: po Košiciach a Marseille prevzali štafetu Riga a Umea

Riga
Riga, Lotyšsko. PHOTO: Flickr.

Rok 2013 ubehol ako voda a v decembri sa skončilo kraľovanie slovenských Košíc a francúzskeho mesta Marseille na poli európskej kultúry. Aktuálny rok 2014 bude patriť Lotyšom a Švédom. Nové hlavné mestá kultúry sú Riga a Umea.

Kým Riga je lotyšské hlavné a zároveň najväčšie mesto, švédska Umea nie je známa na prvé počutie. Mesto leží v severnej časti krajiny a je centrom vzdelania a technického i lekárskeho výskumu. Okrem dvoch univerzít sa môže pochváliť množstvom múzeí.

„Na tento okamih sa Riga i Umea pripravovali a čakali od chvíle, čo sa stali kandidátmi na titul Európske hlavné mesto kultúry,“ vyhlásila Androulla Vassiliou, európska komisárka pre vzdelávanie, kultúru, viacjazyčnosť a mládež. „Pred sebou majú významný rok kultúrnych aktivít, ktoré majú zaujať nielen obyvateľov mesta, či oboch regiónov, ale aj ľudí, ktorí sem prídu z oveľa vzdialenejších končín. Titul Európske hlavné mesto kultúry je vždy pre mestá jedinečnou príležitosťou posilniť tak dlhodobý rozvoj. Je nesmierne dôležitý pre oblasť cestovného ruchu, vytváranie pracovných miest a regeneráciu. Obom mestám prajem veľa úspechov!“

Kultúrny program v lotyšskej Rige oficiálne otvoria 17. januára. V Umei sa tak stane trošku neskôr, 31. januára. Riga chystá špeciálne akcie v múzeách,  ale aj v takých kaviarňach a na ďalších miestach. Čakajú ju svetelné šou a ohňostroje i koncert, na ktorom sa predstavia nielen aktuálni populárni umelci z Lotyšska, ale aj kus histórie. Klasickú hudbu odprezentujú zbory a orchestre.

Oslavy v Umei zase budú trvať tri dni. Obyvatelia mesta sa zídu s hosťami z celej Európy. Hlavné podujatia sa budú konať na a v okolí  rieky Umeälven. Návštevníkov čaká festival svetla, hudby, spevu a pohybu.

Európske hlavné mesto kultúry je jednou z najúspešnejších kultúrnych iniciatív Európskej únie. Mesta sa vyberajú na základe kultúrneho programu, ktorý musí mať silný európsky rozmer, musia sa doň zapojiť obyvatelia všetkých vekových kategórií a mal by prispieť k dlhodobému rozvoju mesta. Vybraté mesto má potom celý rok na to, aby sa zviditeľnilo na mape sveta. Preto má titul dlhodobý vplyv nielen na kultúru, ale aj na sociálne a ekonomické podmienky mesta i okolitého regiónu.

Viac..  Martin Hojsík: Potrebujeme zabezpečiť, aby v celej EÚ mali občania prístup k slobodným médiám

Podľa europoslankyne Moniky Smolkovej Košice tento titul obhájili: „Som hrdá na to, že Košice v spolupráci s Košickým samosprávnym krajom  veľmi dobre zvládli množstvo rôznych kultúrnych podujatí aj všetky plánované investície.  Projekt EHMK dokázal spojiť ľudí všetkých vekových kategórií,  ukázal im možnosti pasívneho ale aj aktívneho oddychu pri rôznych žánroch kultúry.  Košice a celý región ponúkol obyvateľom ale aj návštevníkom mnoho nevšedných zážitkov.  Košice vďaka EHMK pozná dnes celá Európa a dostali sa aj do svetových médií a turistických katalógov, čo určite prispeje k rozvoju cestovného ruchu celého Slovenska.“

Štúdie dokazujú, že počet turistov sa počas roka, keď sa mesto pýši označením Európske hlavné mesto kultúry, zvyšuje až o 12 percent. Okrem jeden a pol miliónového grantu od Európskej mestá môžu profitovať aj z desiatok miliónov eur z Fondu EÚ pre regionálny rozvoj.

O držiteľoch titulu je už rozhodnuté na pár rokov dopredu. Budúci rok by sa z neho mali tešiť česká Plzeň a Mons v Belgicku, v roku 2016 Donostia/San Sebastian v Španielsku a Vroclav v Poľsku, v roku 2017 Pafos na Cypre a dánske mesto Aarhus a napokon v roku 2018 Valletta na Malte a Leeuwarden v Holandsku.

O nin

Odporúčame pozrieť

Európa chce od Číny dve veci, ale nie je isté či ich dostane

Európa chce od Číny dve veci – zmenu jej relatívne proruského postoja k vojne na …

Consent choices